Sanon jo alkuun, että tämä on aihe, josta on paljon erilaisia mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että parabeenit ovat haitallisia iholle ja osa sitä mieltä, että ne eivät ole. Olen tehnyt paljon tutkimusta tämän blogitekstin eteen ja merkitsen loppuun lähteet, jotta epäileväisetkin voivat käydä tarkistamassa asian.

Tässä blogitekstissä haluan siis kertoa kosmetiikan ainesosaluettelosta, mitä sieltä kannattaa katsoa ja kertoa iholle ”haitallisista” ainesosista. Siksi ”haitalliset”, koska EU:ssa ei saa myydä kosmetiikkaa, joka olisi iholle oikeasti haitallista. Kaikelle kosmetiikalle tehdään turvallisuusselvitykset, jossa tuotteen ainesosat käydään läpi. Itse olen rekisteröinyt mm. Eyenlipin tuotteet ja teettänyt niille turvalisuusselvitykset, joten minä todellakin tiedän, millainen prosessi on saada tuotteet myyntiin Eurooppaan. Siitä prosessista ei mikään vaarallinen tuote läpi pääse.

Toki osa ainesosista voi aiheuttaa herkälle iholle ärsytystä, joten ainesosaluettelo kannattaa tsekata, erityisesti jos ihosi on herkkä.

Ainesosaluettelo

Ainesosaluettelossa raaka-aineet luetellaan suurimmasta pienimpään. Eli se raaka-aine, joka ainesosaluettelossa on ensimmäisenä, on tuotteen pääraaka-aine ja sitä tuote sisältää eniten. Ainesosaluettelosta selviää siis mitä ainesosia tuotteessa on käytetty mutta tarkkaa reseptiä siitä ei löydä. Eli jos tuotteessa on käytetty hyaluronihappoa, ei ainesosaluettelosta selviä, kuinka paljon tuotteessa on hyaluronihappoa. Jos siis haluat vältellä jotain tiettyä ainesosaa, ainesosaluettelon lukeminen on tärkeää.

Tässä muutamia kohuttuja ainesosia:

Alkoholi

Alkoholista usein ajatellaan, että se on ihonhoidossa todella huono raaka-aine ja kuivattaa ihoa.On totta, että osa alkoholeista voi ärsyttää herkkää ihoa ja myös kuivattaa sitä. Nämä ”kuivattavat alkoholit” (ainesosaluettelossa yleensä ethanol tai pelkkä alcohol) sopivat kuitenkin loistavasti rasvoittuvalle ja akneiholle, sillä alkoholi tappaa bakteereja. Alkoholi myös vähentää ihon rasvoittumista eli se sopii loistavasti myös rasvoittuvan ihon hoitoon. Suosittelen  siis vain herkkäihoisia välttämään alkoholia tuotteissa tai jos ihosi on erityisen kuiva. HUOM! Kaikki alkoholit eivät kuitenkaan kuivata ihoa! On olemassa myös iholle hyödyllisiä alkoholeja (ce­tyl al­co­hol, ste­a­ryl al­co­hol, pro­py­le­ne gly­col). E- ja A-vi­ta­mii­nit (to­cop­he­rol ja re­ti­nol) ovat myös al­ko­ho­le­ja. Ei siis kannata suoraan vältellä kaikkia alkoholeja. Myös esimerkiksi käsivoiteissa on alkoholia (cetyl alcohol) ja käsivoiteet eivät suinkaan kuivata ihoa. Esimerkiksi luonnonkosmetiikka sisältää yleensä paljon alkoholia, sillä se on yksi harvoista luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä säilöntäaineita.

Parabeenit

Parabeenit (muun mu­as­sa met­hyl­pa­ra­ben, et­hyl­pa­ra­ben, bu­tyl­pa­ra­ben) ovat kos­me­tii­kan säi­lön­tä­ai­nei­ta, joi­den mah­dol­li­sis­ta hai­tois­ta on ol­lut pal­jon kes­kus­te­lua. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole todistettu, että parabeenit olisivat iholle haitallisia (jossain tutkimuksessa oli tutkittu rintasyöpää sairastavia ja 9/10 oli löydetty pieniä määriä parabeeneja mutta yhteyttä parabeenien ja rintasyövän välillä ei ole löydetty). On myös tärkeää huomioida, että tuotteet tarvitsevat säilöntäaineita, jotta ne eivät esimerkiksi homehdu. Jos siis tuotteessa lukee ”paraben free” tai ”ei sisällä parabeeneja”, siinä on todennäköisesti käytetty jotain toista säilöntäainetta. Kaikissa vesipohjaisissa tuotteissa täytyy olla säilöntäaineita, jotta niissä ei ala kasvamaan mitään epämääräistä. Säilöntäaineet siis takaavat tuotteet turvallisuuden.

Silikonit

Silikonit (di­met­hi­co­ne, met­hi­co­ne, cyc­lo­pen­ta­si­lo­xa­ne, po­ly­di­met­hyl­si­lo­xa­ne, di­met­hi­co­nol, po­ly­bu­te­ne, VP/VA co­po­ly­mer) ovat po­ly­mee­re­jä, joita lisätään tuotteisiin silottamaan ihoa tai hiuksia. Si­li­ko­ne­ja on usein mu­ka­na hoi­to­ai­neis­sa, si­lot­ta­vis­sa hoi­to­tuot­teis­sa, pri­me­reis­sa sekä mei­kin­kiin­ni­tys­suih­keis­sa. Silikoneista ajatellaan, että ne tukkivat ihohuokoset ja että ne ovat turha ainesosa, joka saa ihon (tai hiukset) tuntumaan ihanalta mutta eivät oikeasti tee mitään.Silikonit voivat joillakin tukkia ihohuokosia mutta oikeasti se luo kasvoille kalvon, joka suojaa kosteuden haihtumista kasvoilta. Jos siis esimerkiksi päivävoiteesi sisältää silikonia, se ei missään nimessä ole mielestäni huono juttu, sillä se estää esimerkiksi seerumin ja hoitonesteen haihtumista iholta. Silikoni on myös hypoallergeeninen eikä ärsytä ihoa. Silikonit auttavat siis muita ainesosia imeytymään ihoon paremmin (estämällä esimerkiksi seerumisi haihtumisen). Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista, jos joku aiemmista tuotteista on sisältänyt tukkivia ainesosia ja nyt silikoni auttaa sitä imeytymään ihoon paremmin. Silikoni itsessään ei siis ärsytä ihoa tai tuki ihohuokosia.

Jotkut ainesosat voivat siis ärsyttää ihoa (esim. alkoholi herkkää ihoa) mutta mikään ainesosa ei ole iholle vaarallinen. Kaikki EU:ssa myytävät tuotteet tutkitaan ja niille on teetetty turvallisuusselvitys. Myös esimerkiksi Suomen Tulli tutkii Suomessa myytäviä tuotteita eikä näistä tutkimuksista yksinkertaisesti pääse läpi vaaralliset tuotteet.

Lähteet:

  • https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit
  • https://trueskincarecenter.com/blog/are-parabens-bad-for-your-skin/
  • https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.html
  • https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/14/kosmetiikan-kemikaalit-aiheuttavat-rajuja-oireita-kokenut-laakari-neuvoo
  • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/sailontaaineet_tarkea_osa_tuoteturvallisuutta/
  • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/parabeenit_kysymyksia_ja_vastauksia/
  • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_turvallisuus_ja_lainsaadanto/kosmetiikan_ainesosien_saantely/
  • https://blogit.terve.fi/pilketta/luonnonkosmetiikassa-reilusti-alkoholia/
  • https://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/luonnonkosmetiikka-ja-alkoholi/
  • https://incimix.wordpress.com/2012/02/21/alkoholi-kun-alkoholi-eiko/